Femicast

FEMINISTEN

October 13, 2018

Det her afsnit af Femicast er på en blanding af dansk, svensk og engelsk. Jeg har nemlig været i Malmø, for at se dokumentarfilmen FEMINISTEN. 

Filmen blev vist ved et arrangement af WIFT - Women In Film and Television, hvor den danske filmkritiker Nanna Frank Rasmussen talte med filmens hovedperson Gudrun Schyman. Og jeg interviewede filmens producer Helene Granqvist. 

Filmen FEMINISTEN handler om Gudrun Schyman.

I 1993 blev hun partileder for det socialistiske parti Vänsterpartiet i Sverige, som hun sikrede det bedste valgresultat nogensinde. 10 år senere måtte hun gå af i utide og under stor dramatik.

I 2005 dannede hun Feministisk Initiativ, som startede som en bevægelse og blev et parti, der nu har afdelinger over hele landet, søskendepartier i Danmark, Norge og Finland og en plads i Europa parlamentet.

Schyman er for længst skrevet ind i historiebøgerne og er i dag et ikon for svensk feminisme. Men vejen dertil har ikke bare været lang, men også fuld af alverdens forhindringer, hvor hendes egne dæmoner er de største.

Filmen følger Schyman over 4 år i en periode (2014-2018), en periode hvor fremgangen for Feministisk Initiativ og Schymans appel bliver en del af det store billede af den kvindebevægelse, der vokser verden over og får sit største udtryk gennem Women’s March og #Metoo.

FEMINSTEN er instrueret af Hampus Linder.

Hvis du kunne lide hvad du hørte, så kan du støtte Femicast på 10er.dk - så kan jeg producere endnu flere afsnit.

Femicast er produceret af Siri Bonde.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App